Tinnitus (Kulak Çınlaması) Sebepleri ve Belirtileri

Subjektif Tinnitus yalnızca hasta tarafından duyulabilir. Tinnitus kulak çınlaması genellikle subjektif tipte görülür. Odyoloji uzmanı kişinin subjektif tinnitus kulak çınlamasını bazı sorular sorarak ve örnek sesler dinleterek ifade etmesini sağlar.

Objektif Tinnitus çok nadiren görülen bir rahatsızlıktır. Objektif tinnitus çınlamasını odyoloji uzmanı da steteskop yardımıyla duyabilir. Objektif tinnitus çınlaması genellikle damar rahatsızlıklarından kaynaklanır ve hastanın kalp atışlarıyla birlikte ritmik olarak meydana gelir. 

Tinnitus kulak çınlama sesi kişinin günlük yaşamında fiziksel ve duygusal etkiler meydana getirir. Tinnitusun sesinin duyuluş biçimi, şiddeti ve hasta üzerindeki etkileri odyoloji muayenesi sırasında birtakım sorular sorularak tespit edilir ve sonuca göre uygun tedavi planı geliştirilir.

Tinnitus Sebepleri

Tinnitus ile işitme kaybı arasında güçlü bir ilişki vardır. Tıp dünyasında tinnitus kulak çınlamasının sebebi kesin olarak kanıtlanamamış olmasına karşın iç kulakta yer alan koklea salyangozunun dışındaki kıl hücrelerinden kaynaklandığı kabul edilmektedir. Bu sinirsel reseptör hücreleri zarar gördüğünde beyine giden ses sinyalleri azalır. Beyin ortaya çıkan ses boşluğuna tepki olarak tinnitus çınlama seslerini oluşturur. 

Tinnitus kulak çınlamasının bilinen diğer sebepleri arasında ilaç kullanımı, stres, kas gerginliği, merkezi patoloji ve yüksek sese maruz kalma faktörleri de sıralanabilir.

Tinnitus kulak çınlamasının ilaç kullanımından kaynaklandığı durumlarda ilaç kullanımına ara verildiğinde çınlama ortadan kalkar. Benzer şekilde ilacın dozu artırıldığında çınlamaların sıklığı ve şiddeti de artar. Antibiyotikler, antidepresanlar, aspirin, kinin, bazı kemoterapi ilaçları ve diüretik ilaçları tinnitus kulak çınlamasına sebep olan ilaçlardan bazılarıdır. Stres ve kas gerginliğinin kulak çınlamasına sebep olduğu zamanlarda stres ve gerginliğin azaltılması çınlama sıklığı ve şiddetini de azaltır.

Tinnitus çınlamasının tedavisinde çınlamanın nasıl meydana geldiği ve hangi faktörlerden kaynaklanabiliyor olabileceğinin farkında olmak tedavi sürecini kolaylaştırır. Bu nedenle tinnitus kulak çınlaması ile ilgili muayene sırasında aşağıdaki sorular ışığında odyoloji uzmanına mümkün olduğunca fazla bilgi vermek büyük önem taşır.

Tinnitus Kulak Çınlaması Analizi

Tinnitus kulak çınlamasının tedavisinde aşağıdaki soruların cevaplanması tinnitusun sebebinin daha net anlaşılmasına yardımcı olur.

1. Çınlama sürekli mi yoksa ritmik (vurmalı) şekilde mi meydana geliyor?

Ritmik çınlama tinnitusun kalp ve damar rahatsızlıklarından kaynaklandığına işaret eder ve bu konuda tetkikler yapılması konusunda uzmanı yönlendirir.

2. Çınlama sesi neye benziyor?

Tinnitus kulak çınlaması, uğultu, hışırtı, cıvıltı ve tıslama şeklinde duyulabilir. Muayene sırasında tinnitus sesinin neye benzediğini ifade etmek tedavi yöntemini ve tedavinin başarısını büyük ölçüde etkiler.

3. İşitme sağlığınız nasıl?

Tinnitus kulak çınlaması genellikle yaşa bağlı olarak gelişen sinirsel işitme kaybı ile ilişkilendirilir. İşitme kaybı da tinnitus ile birlikte değerlendirilmelidir.

4. Yüksek şiddete maruz kalma sıklığınız nedir?

Yüksek şiddete sese mağruz kalmak işitme kaybı ve tinnitus oluşmasının temel sebepleri arasında yer alır.

5. Çenenizi kasar mısınız veya dişlerinizi gıcırdatır mısınız?

Temporamandibular eklem (çene) üzerinde baskı oluşturan bu davranışlar tinnitus çınlamasının oluşma sebepleri arasında yer alır.

6. Yakın zamanda stresli bir dönem geçirdiniz mi veya tinnitus çınlamanızda veya işitme sağlığınızda bir değişiklik hissettiniz mi?

Günlük yaşantınızdaki stres, öfke ve gerginlik tinnitus çınlamasını daha fazla hissetminize ve çınlama sesinin değişmesine sebep olabilir. Tinnitus çınlamasındaki değişiklikler aynı zamanda işitme sağlığındaki değişikliklerin ve olası işitme kayıplarının işaretçisi olabilir.

7. Yakın zamanda baş dönmesi,  vertigo, kulak tıkanıklığı, kulak basıncı, uyuşukluk veya karıncalanma gibi kulak ile ilgili başka otolojik belirtiler yaşadınız mı?

Tinnitus kulak çınlaması baş dönmesi ve işitme kaybı ile birlikte meydana geldiğinde patolojik (yapısal) bir iç kulak probleminin işaretçisi olabilir. Ayrıca ani sinirsel işitme kaybı nedeniyle tinnitus kulak çınlaması yaşayan kişilerin akustik nörom, orta kulak iltihabı ve inme gibi diğer semptomlara da sahip olma ihtimali yüksektir.

8. Tinnitus kulak çınlamasını nerede duyuyorsunuz? Tek bir kulakta mı, iki kulakta birden mi, yoksa başınızın içinde mi?

Tek kulakta duyulan tinnitus kulak çınlaması genellikle asimetrik sinirsel işitme kaybına işarettir. Detaylı tetkikler uygulanmasını gerektirir.

Odyoloji muayenesine gitmeden önce bu soruları kendinize sormanızı ve tinnitusla ilgili diğer belirti ve sağlık faktörlerini takip etmenizi tavsiye ederiz. Bu sorular ve cevapları ışığında odyoloji uzmanınıza vereceğiniz bilgiler uzmanın tinnitus kulak çınlamanızın sebebini daha iyi anlamasına ve uygun bir tedavi planı belirlemesine yardımcı olacaktır.