Tinnitus (Kulak Çınlaması) Tedavisi
Tinnitusun tedavisindeki öncelikli amaç genellikle tinnitus kulak çınlamasını ortadan kaldırmak değil, hastanın kulak çınlamasını kontrol altına almasını ve çınlamanın etkileri ile başa çıkmasına yardımcı olmaktır. Tinnitus kulak çınlamasının sebebi muayene ve uygulanan tetkikler sonucunda belirlendikten sonra hasta hissedilen kulak çınlamasını ve çınlamanın etkilerini azaltma konusunda etkili olan terapi yöntemlerine yönlendirilir.
İşitme Cihazı Kullanmak
Tinnitus kulak çınlamasının en çok rastlanan sebebi işitme kaybıdır. İşitme kaybı doğru cihazlarla tedavi edilirse işitme kaybının ortaya çıkardığı kulak çınlaması da zaman içerisinde azalır ve kimi zaman tamamen ortadan kalkar.
Danışmanlık
Danışmanlık programları tinnitus kulak çınlaması yaşayan hastaları tinnitus kulak çınlamasının tam olarak ne olduğu, hangi etkenlerin tinnitusa sebep olduğu ve kulak çınlaması sırasında uygulanabilecek rahatlama teknikleri konusunda eğiterek hastaların kulak çınlaması ile başa çıkma stratejileri geliştirmelerini sağlar.
Ses Üretici Cihazlar
Rüzgar sesi, su sesi, kuş sesleri ve beyaz gürültü (white noise) gibi rahatlatıcı doğal seslerin kulak çınlamasını maskelediği ve birçok hastada hissedilen kulak çınlaması miktarını azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Günümüzde tinnitus kulak çınlamasına yardımcı amaçla kullanılan masa üzeri ses üretici cihazları ve ses üretici telefon uygulamarı bulunmaktadır.
Ayrıca yeni nesil işitme cihazlarında kulak çınlaması yaşandığı durumlarda kullanılmak üzere ses üretici tinnitus programları bulunmaktadır. Bu programlar işitme cihazı ayarlanırken kişiye özel olarak tasarlanıp ses üretici yöntemler arasında en başarılı etkiyi göstermektedir.
Genel Sağlık
Tinnitus hastalarının egzersiz, diyet ve dinlenme alışkanlıklarında ve stres miktarlarındaki değişiklikler hissettikleri çınlama miktarını ve çınlamanın etkilerini değiştirebilir. Ayrıca varsa kas ve eklem ağrılarının fizik tedavi, masaj ve egzersizler yardımı ile hafifletilmesi tinnitus kulak çınlamasının etkilerini azaltır.
Koruyucu Önlemler
- Şiddetli seslerden ve gürültülü ortamlardan uzak durmak
- Gürültülü ortamlardayken koruyucu kulaklıklar kullanmak
- Kan basıncını etkileyecek davranışlardan kaçınmak
- Kan şekeri seviyesine dikkat etmek ve varsa şeker hastalığını kontrol altına almak
- Egzersiz yapmak
- Sağlıklı beslenmek ve tinnitus kulak çınlamasına sebep olabilecek yiyeceklerden kaçınmak
- İlaç kullanırken anlık kulak çınlamaları yaşanırsa kullanılan ilaçların yan etkilerini araştırmak ve mümkünse alternatif ilaçlara yönelmek