İŞİTME TESTLERİ
İşitme testi yaptırmanın her zaman doktor tavsiyesiyle olması gerektiğini düşünmeyin. İşitme testlerini bir sağlık taraması olarak düşünmelisiniz. İşitme taraması işitme kaybınızı test etmenin yanı sıra bilmediğiniz birçok fiziksel veya tıbbi sorunun semptomu olarak karşınıza çıkabilir.
İşitme cihazı satın alırken bu testleri ücretsiz yaptırabileceğiniz gibi doktor talebiyle de belli bir ücret karşılığı yaptırabilirsiniz.
- Saf Ses Odyometri Testi : Test yapılan kişinin saf ton uyarılarına verdiği tepkilere göre değerlendirilen, işitme kaybı tipinin, derecesinin ve konfigürasyonunun belirlenmesine olanak tanıyan testtir. Subjektiftir ve en çok yapılan temel işitme testidir.
- Kemik İletimi Testi : Kafa tası yardımıyla duyduğumuz sesin seviyesini belirlemek için yapılır. Subjektif bir testtir.
- Oyun Odyometrisi : Gelişim çağında olan çocukların temel işitme testini anlayarak cevap vermesi zor olabilir. Böyle durumlarda çocukların seslere odaklanması için oyuncaklar kullanılır ve bu test sanki bir oyun oynuyormuş gibi yapılır.
- Serbest Alan Testi : Kulaklık takmakta zorlanacak kişilerin test aşamasında saf ton uyaranları, kulaklık yerine kolonlar yardımıyla gönderilir. Saf ton ve konuşma uyaranlarını test etmeye olanak tanır. İşitme cihazlarından sağlanan faydayı görmek içinde bu test yöntemi kullanılır.
Akustik İmmitans Testleri
- Timpanometri : Kulak zarı ve orta kulak ölçümlendirilir. Kulak zarı delik olanlarda yapılmaz. Objektif bir testtir.
- Akustik Refleks Testi : Beyin sapına kadar işitme yolları hakkında bilgi veren testtir ve orta kulaktaki stapes kasına uyaran gönderilerek değerlendirilir. Objektif bir testtir.
- Refleks Decay Testi (RD) : Belli bir süre ve şiddette uyaran verilerek stapes kasının ölçümlenmesi testidir. Kastaki değişim zamansal ve yüzdesel olarak ölçülür. Objektir bir testir.
- Östaki Tüp Fonksiyon Testi (EFT) : Östaki tüpü fonksiyonunu değerlendirmek için yapılan testir. Kulak zarı delik olmaması gerekli. Objektif bir testtir.